Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch is het wel verstandig om deze verzekering af te sluiten. Met een uitvaartverzekering heb je de zekerheid dat jouw crematie of begrafenis goed verzorgd zal worden en dat jouw nabestaanden niet voor de kosten zullen opdraaien.


Wat de voor- en nadelen zijn dat zullen we je in dit artikel uitleggen.


De voordelen van een uitvaartverzekering

De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen, een gemiddelde uitvaart kost €8.000,-. Als je geen uitvaartverzekering afsluit dan zullen jouw nabestaanden voor deze kosten opdraaien.


Doordat je een verzekering afsluit betaal je maandelijks premie waardoor je goed verzekerd bent tegen alle kosten. Door het betalen van premie ben je jouw hele leven verzekerd en de verzekering gaat in zodra je de polis afsluit.


Natura- of kapitaal verzekering

Je hebt de keuze uit een verzekering die alle producten en diensten zal regelen voor jouw uitvaart dit is de natura verzekering en je kunt een geldverzekering afsluiten waarbij er een bedrag wordt uitgekeerd aan jouw nabestaanden.


Uitvaartwensen

Een ander voordeel is dat je jouw uitvaartwensen vooraf op papier kunt zetten zodat jouw uitvaart geheel naar jouw wens zal verlopen. Het aantal volgauto’s, of je wel of geen bloemen wenst en wat voor catering er geregeld moet worden kan je allemaal vooraf regelen.


Nadelen van een uitvaartverzekering

Ondanks dat het afsluiten van de begrafenisverzekering zeker is aan te raden zitten er ook wat nadelen aan.


Als je de uitvaartpolis ontvangt is het belangrijk om de kleine lettertjes goed door te lezen. Het kan namelijk gebeuren dat niet alle kosten gedekt worden omdat de waarde van de uitvaartverzekering niet meestijgt met de inflatie. 


De kosten voor een uitvaart worden jaarlijks hoger. Als jouw uitvaartverzekering niet meegroeit met de gestegen kosten dan zal er een financieel gat ontstaan.


Door een uitvaartverzekering met indexatie af te sluiten kan je dit voorkomen. Want ook als er een financieel gat ontstaat zijn het je nabestaanden die deze moeten dichten.


Overstappen naar een andere verzekeraar

Als je om wat voor reden niet tevreden meer bent met je uitvaartverzekeraar en je wilt overstappen naar een andere verzekeraar dan ga je altijd veel meer premie betalen. De reden is dat je in de jaren dat je verzekerd was bij de oude verzekeraar natuurlijk ouder bent geworden en hoe ouder je bent hoe meer premie per maand je gaat betalen. Het is dus altijd verstandig om op zo jong mogelijke leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten.


Uitvaartverzekering vergelijken

Voor je een gaat afsluiten moet je de uitvaartverzekering vergelijken. Je zult zo de verzekering afsluiten die qua voorwaarden aansluit bij jouw wensen, maar ook kun je zo een uitvaartverzekering met een lage premie vinden.